Kuchnia

ŁASUCHOWO czyli CIASTA I DESERY

Ciasto z musem czekoladowym i wafelkami
CIASTO Z MUSEM CZEKOLADOWYM I WAFELKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

230 g mąki tortowej
80 g kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
260 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka, temp. pokojowa
250 ml mleka, temp. pokojowa
120 ml oleju np. rzepakowego
250 ml wrzącej wody
SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:

600 ml śmietanki kremówki 30%
300 g gorzkiej czekolady
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
1 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

100 ml śmietanki kremówki 30%
100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:

3 wafelki czekoladowe x 50 g
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem i sodą. Jajka mieszamy z cukrami, olejem i mlekiem. Następnie dodajemy przesiane składniki i mieszamy trzepaczką lub łyżką do połączenia. Wlewamy wrzącą wodę i ponownie mieszamy. Przelewamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części z czego jedna dosyć cienka.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy krótko w mikrofali i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę razem ze 100 ml kremówki rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy dokładnie szpatułką lub łyżką. Na koniec łączymy z likierem i żelatyną. 1/4 kremu wykładamy na ciasto, następnie oprószamy pokruszonymi wafelkami i wykładamy pozostałą część musu. Przykrywamy drugim blatem ciasta i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Chwilkę studzimy i wylewamy na ciasto. Zostawiamy na 15 min do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation