Kuchnia

pyszności

Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego
makaronu i kapusty

SKŁADNIKI

makaron penne – 250 g
kapusta – 600 g
mięso mielone wieprzowo-wołowe – 500 g
cebula – 1 szt.
mleko – 50 ml
jajka – 3 szt.
ser żółty – 150 g
śmietana 18% – 200 g
natka pietruszki – 2 pęczki
ostra papryka w proszku
oliwa z oliwek – 2 łyżki
sól
pieprz
tłuszcz do formy

PRZYGOTUJ
piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
naczynie żaroodporne
KROK 1: SMAŻYMY MIĘSO
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Kapustę oczyszczamy, głąb usuwamy, liście kapusty kroimy w paski. Cebulę obieramy i siekamy. Mięso mielone smażymy na gorącej oliwie z oliwek, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Dodajemy cebulę i krótko podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodajemy kapustę i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut.

KROK 2: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Mieszamy z kwaśną śmietaną, jajkami i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odlewamy i osączamy. Połowę przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekanek. Rozkładamy na nim połowę masy z mięsa mielonego i kapusty. Posypujemy 75 g startego sera i zalewamy połową śmietany z jajkami. Pozostałe składniki układamy warstwami w taki sam sposób. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30-35 minut, pod koniec przykrywamy folią aluminiową, aby się za bardzo nie zrumieniła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation