Kuchnia

Przepisy

Naleśniki buraczkowe

Składniki:
• 1 średni burak
• 2 pełne szklanki mleka
• 5 jajek
• 2 pełne łyżki masła
• 2 szklanki mąki pszennej

Buraka obierz i zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach najlepiej bezpośrednio do rondelka.

Do rondelka wlej 1 szklankę mleka, zamieszaj. Doprowadź tarte buraki z mlekiem do wrzenia i zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj papkę buraczaną jeszcze 10 minut.

Po wyłączeniu dodaj masło i zamieszaj. Gdy masło całkowicie się rozpuści dodaj drugą szklankę mleka. Całość przelej do miski i dodaj resztę składników. Wsyp mąkę i wbij jajka.

Masę na naleśniki zmiksuj przy użyciu blendera na gładką masę.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po pierwszym naleśniku zmniejsz moc palnika i smaż każdą kolejną sztukę po 1 minucie z każdej strony. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.

Ciekawostki i uwagi:
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

– Pod wpływem wysokiej temperatury, po wylaniu ciasta na patelnię jego kolor będzie jeszcze bardziej intensywny.
– Jeśli moc palnika będzie bardzo mała, Twoje naleśniki będą wyglądały jak na zdjęciu – bez przypaleń i o intensywnej barwie. W tej postaci będą jednak elastyczne i polecam po dodaniu nadzienia ponowne podsmażenie.
– Bardziej podsmażone i chrupiące, czyli tak jak na zdjęciu po dodaniu nadzienia, Twoje naleśniki ponownie zmienią kolor. Tym razem na intensywnie czerwony
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation