DIY - zrób to sam

Gotowanie i pieczenie

Zapiekanka gyros

Składniki :

240 g makaronu (u mnie żytni Fusilli)
1 duża pierś z kurczaka
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
5 ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy (150g bez zalewy)
150 g startego sera (np. mozzarella)
1 czubata łyżka majonezu + 2 czubate łyżki ketchupu (jeśli lubimy sporo sosu można dać więcej)
przyprawa Gyros

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą Gyros. Podsmażyć na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, wymieszać. Podsmażać chwilę razem. Majonez wymieszać z ketchupem. Naczynie żaroodporne wysmarować minimalnie masłem. Na dno przełożyć ugotowany makaron, dodać garść żółtego sera, wymieszać. Posmarować połową sosu powstałego z majonezu i ketchupu. Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę, przełożyć na makaron z sosem. Następnie dodać kurczaka z cebulą. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą, osuszyć i posypać zapiekankę. Całość posmarować drugą połową sosu i posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut.

Smacznego!

Uwaga
Zamiast makaronu świetnie sprawdzi się również ryż lub kasza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation