Kuchnia

ciasta

Malinowa chmurka - MyLifeOfCooking
Malinowa chmurka
Filed under: Tags: beza, ciasto malinowe, krem śmietanowy, malinowa chmurka
Posted in Na słodko | by Malgorzata
Dzisiaj mam dla was wspaniały przepis na ciasto, którego nigdy nie będziecie mieli dość. Ja pierwszy raz miałam okazję spróbować go ze sklepu i postanowiłam sama go upiec. Naprawdę jest rewelacyjne.

składniki:
7 jajek
350g cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
200g mąki
150g margaryny
2 galaretki malinowe (rozpuścić w 700mlwrzącej wody)
50 dkg rozmrożonych, odsączonych malin
0,5 litra śmietanki kremówki
2 śmietan-fixy
1łyżka cukru pudru
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wrzącej wody i ostudzone
10 dag płatków migdałowych
szczypta soli

SONY DSC

Sposób wykonania:

Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka miksujemy ze 100g cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie wlewamy małym strumieniem margarynę, ciągle miksując.Białka ubijamy ze szczyptą soli i 250g cukru na sztywną pianę. Gotowe ciasto rozsmarowujemy na dwie formy o wymiarach 24/39cm (ciasto będzie dosyć gęste, więc się nie przeraźcie). Na jedną porcję ciasta nakładamy bezę i posypujemy płatkami migdałów. Oba ciasta pieczemy w temp.180stopni przez 30-35 minut. W między czasie bierzemy się za krem. Śmietankę miksujemy ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Jak uzyskamy bitą śmietanę wlewamy ostudzoną żelatynę i wszystko dokładnie miksujemy. Gotowy krem wkładamy do lodówki. Do galaretki dodajemy rozmrożone maliny i miksujemy, wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Na gotowe ostudzone ciasto, bez bezy nakładamy połowę kremu, na krem wylewamy lekko stężoną galaretkę, następnie resztę kremu i drugą część ciasta z bezą. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego , możemy się zajadać :-)

SONY DSC
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation