Kuchnia

chlebek

Bajgle

Składniki na ok. 12 bajgli:
30 g świeżych lub 15 g suszonych drożdży
250 ml letniej wody
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
50 g miałkiego cukru
500 g mąki pszennej
1 jajko, roztrzepane, do glazurowania

Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuścić w 250 ml letniej wody, po czym dolać olej.

2. Połączyć sól, cukier i mąkę, a pośrodku zrobić niewielkie zagłębienie, w które należy wlać rozrobione drożdże. Wyrabiać masę do momentu, az brzegi miski będą czyste. Ugniatać ciasto dalej przez 10 minut, potem uformowac kulę i umieścić ją w misce. Przykryć wiglotnym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 - 45 minut. Wyłożyć 2 blaszki papierem do pieczenia.
3. Gdy ciasto podwoi swą objętość, należy uderzyć w nie mocno pięścią i ugniatać przez 8 - 10 minut. Następnie podzielić je na 12 równych części. Z każdej zrobić kulkę, a pośrodku niej palcem wydrążyć otwór. Delikatnie powiększać go, aż otrzymamy kształt pączka z dziurką (doughnut). Umieścić wykonane bułeczki na oprószonej mąką blasze, przykryc wilgotnym ręcznikiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Nagrzać piekarnik do 200oC.

4. Równocześnie doprowadzić wodę w rondlu do stanu tuż przed wrzeniem. Obgotować w niej bajgle po 1 minucie z każdej strony, po czym przenieść na przygotowane blaszki i pozwolić im ostygnąć przez 5 minut. Teraz należy posmarować każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem i piec przez 20 - 25 minut do momentu, aż przybiorą one złotobrązowy kolor. Po posmarowaniu jajkiem można posypać bajgle również makiem albo sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation