Kuchnia

chlebek

Chleb z płatkami owsianymi

Bardzo sycący, a jednocześnie małokaloryczny chlebek. Polecam go osobom, które nie znoszą pieczywa na zakwasie.

Składniki (7)
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 350 g
Mąka pszenna. typ 500 150 g
Płatki owsiane 200 g
Mleko spożywcze 1.5 % tłuszczu 500 g
Drożdże Babuni 50 g
Sól biała 20 g (1 płaska łyżka)
Miód pszczeli 13 g (1 płaska łyżka)

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać mleko, drożdże i płatki owsiane. Odstawić na 1 h w ciepłe miejsce.
2. Mąkę wraz z łyżeczką soli i miodu (najlepiej rozpuszczonego) wsypać do miski z roztworem i połączyć wstępnie składniki.
3. Całość wyłożyć na blat i porządnie zagniatać ciasto przez parę minut. Gotowe ciasto powinno być jednolite, jędrne i nie lepić się do dłoni.
4. Odstawić na ok 20 - 30 min do wyrośnięcia. Tak aby zwiększyło objętość ok 1,5 razy.
5. Piec 1 h w temperaturze 180 stopni.

http://diety.interia.pl/index.php/mid/118/fid/1480/recipe_id/29586/ar_id/2385_25023/ar_akcja/CLICK/uniqid/efb85e2bd4d5a8396c9231a17eaee871
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation