Kuchnia

przetwory

Suszone pomidory
Składniki:

Suszone pomidory, oliwa z oliwek extra virgin, olej słonecznikowy zimnotłoczony, kilka ząbków czosnku, cytryna, suszone: tymianek, rozmaryn i bazylia, pieprz, ocet winny.

Sposób przygotowania:

Pomidory namaczamy w letniej wodzie z octem winnym na ok. 1 godzinę (na 0,5 l wody dodajemy 2 łyżki octu winnego). W tym czasie przygotowywujemy zalewę.
Mieszamy oliwę z oliwek oraz olej słonecznikowy w proporcji 1:1.
Dodajemy suszone zioła i pieprz oraz małą łyżeczkę octu winnego.
Czosnek obieramy, dokładnie myjemy cytrynę (najlepiej użyć cytryny ekologicznej – wówczas nie trzeba jej już sparzać).
W słoiku lub innym szczelnym naczyniu układamy odsączone pomidory, na przemian z ząbkami czosnku i pokrojoną w plasterki cytryną.
Regularnie wlewamy zalewę, tak aby zioła równomiernie rozłożyły się w słoiku.
Dokładnie zakręcony słoik pozostawiamy na kilka dni (min. 3).
Tak przygotowane pomidory doskonale smakują w sałatach, a także jako samodzielna przekąska.
Życzymy smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation