Kuchnia

Łasuchowo napoje i dania główne

Bajgle
Cudowne, pachnące idealne do kanapek zarówno na słodko jak i wytrawnie. Zniknęły nieprzyzwoicie szybko. Część z samym tylko masłem lub nawet i bez niego. Najlepsze na ciepło ale po wystudzeniu dalej są mięciutkie w środku i kuszą....Przepis do którego będę wracała nie raz znalazłam w książce "Pieczywo". Polecam baaardzo.

Składniki:
250ml letniej wody
1 jajko
1 łyżeczka soli
500g mąki pszennej typ 550
20g drożdży
3 łyżki cukru
60g oleju kukurydzianego lub rzepakowego

ponadto:
1 białko do posmarowania
ziarna do posypania (mak, sezam)


wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, odrobiną wody i mąki. Odstawić na ok. 15 min. Po tym czasie wyrobić wszystkie składniki bardzo dokładnie na koniec dodając olej. Odstawić pod przykryciem w naoliwionej misce na 30 minut. Po tym czasie wyrobić kilka minut i ponownie odstawić na 30 minut. Po tym czasie zagnieść i podzielić na 12 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, lekko ją spłaszczyć a w środku zrobić palcem lub drewnianym trzonkiem dziurkę i rozciągnąć. odstawić na 15 min do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Zagotować wodę i zanurzać w niej bajgle na ok 1 minutę. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakową i poczekać aż odciekną. Posmarować białkiem i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 min w temp. 200 stopni.

wykonanie thermomix:
Do naczynia wsypać wszystkie składniki za wyjątkiem oleju w podanej kolejności. Na wierzchu maki zrobić dołek a w nim umieścić pokruszone drożdże. Zasypać je cukrem, odrobiną mąki i wody. Odczekać 15 minut. Po tym czasie wyrobić wszystkie składniki bardzo dokładnie na koniec dodając olej. - 3 min/obr interwał.
Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie wyrobić 2 min/obr. interwał przełożyć do naoliwionej miski i ponownie odstawić na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, zagnieść i podzielić na 12 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, lekko ją spłaszczyć a w środku zrobić palcem lub drewnianym trzonkiem dziurkę i rozciągnąć. odstawić na 15 min do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Zagotować wodę i zanurzać w niej bajgle na ok 1 minutę. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakową i poczekać aż odciekną. Posmarować białkiem i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 min w temp. 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation