Kuchnia

Przepisy

Marchewkowy keks

Niezwykle bogaty marchewkowy keks z dodatkiem suszonych moreli i śliwek, migdałów, oraz jabłek. Wilgotny i aromatyczny... pyszny. Ciasto bardzo równomiernie rośnie podczas pieczenia, nie pęka i zachowuje kształt. Po upieczeniu trzeba poczekać z krojeniem, ciasto powinno być zupełnie wystudzone, polecam.

Składniki na formę 35cm x 10cm:

•4 jajka
•1 szklanka cukru
•szczypta soli
•1 szklanka oleju roślinnego
•300 g drobno startej marchewki
•100 g migdałów, grubo posiekanych
•50 g suszonych moreli, grubo pokrojonych
•50 g suszonych śliwek, grubo pokrojonych
•50 g rodzynek
•1 winne jabłko, pokrojone w kostkę
•200 g mąki pszennej
•120 g kaszy manny
•1 łyżka ekstraktu waniliowego
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1 łyżeczka sody oczyszczonej
•1 łyżeczka cynamonu
•¼ łyżeczki mielonego kardamonu
•¼ łyżeczki mielonego imbiru


Wykonanie:

Całe jajka ubić z cukrem i szczyptą soli, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dolać olej. Do ubitych jajek dodać startą marchewkę, bakalie, jabłko, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać razem z kaszą manną i przyprawami do ciasta, przemieszać łopatką.

Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec 1 godzinę. Keks dokładnie wystudzić, przed podaniem oproszyć cukrem pudrem.

Smacznego!

http://slodkapasja.blox.pl/2012/03/Keks-marchewkowy-z-bakaliami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation