Kuchnia

Przepisy

Rustykalna tarta z jabłkami

kruche ciasto:
1 i 1/2 szklanki pszennej mąki (25 dag)
10 dag zimnego masła
2 żółtka
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią)
2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
3 łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

nadzienie:
2 twarde jabłka (o łącznej wadze około 3/4 kg)
pół cytryny
1/2 szklanki cukru
cynamon (najlepszy jest świeżo starty)


Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Płaską blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Obrane jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój na cienkie plastry. Od razu spryskaj sokiem z cytryny. Posyp cukrem i świeżo startym cynamonem, wymieszaj, odstaw na bok.
Żółtkz rozbełtaj w małej miseczce. Przelej do szklanki, odrobinę zostaw w miseczce. Do szklanki z żółtkami dodaj śmietanę i pastę waniliową.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj cukier i sól. Dodaj masło i posiekaj je z mąką na małe kawałki (najłatwiej i najszybciej zrobisz to za pomocą specjalnego siekacza). Zrób zagłębienie i wlej mieszaninę żółtek ze śmietaną. Szybko wyrób gładkie ciasto.
Ciasto, podsypując mąką, rozwałkuj na cienki placek (3-4 mm), nawiń na wałek i przenieś na papier na blasze.
Na ciasto wyłóż jabłka, zostawiając około 10 cm wolnych brzegów. Zawiń je, robiąc zakładki, posmaruj je żółtkiem.
Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20-30 minut, aż ciasto się pięknie zrumieni.
Podawaj na zimno lub gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation