Dziecko
Małe stópki...wielkie serca...
Makowiec z jabłkami zwany jest także 'makowcem japońskim'. Smaczny, bo mokry - a takie ciasta lubimy. Mąż nawet bardziej, ale nawet ja nie miałam powodów, by kręcić nosem ;-).
To praktycznie sama masa makowa, choć można go też upiec na cienkim kruchym spodzie..
Polecam!
Składniki:
1,5 szklanki maku
4 średniej wielkości jabłka
5 jajek
150 g suszonych daktyli (lub innych suszonych owoców, np. moreli, śliwki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
250 g masła, w temperaturze pokojowej
5 łyżek kaszy manny
5 łyżek mąki pszennej
Ponadto:
1 szklanka wody (do namoczenia maku)
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem na jednolitą, jasną i puszystą masę (kogel mogel).
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do wcześniej utartej masy. Daktyle pokroić w drobne plasterki lub kostkę i dodać do masy. Następnie dodać starte jabłka, zmielony mak, ekstrakt z migdałów i delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
Wylać na blachę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut.
Po upieczeniu udekorować polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa (miękka):
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy.
Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować makowiec.
MA==