Kuchnia

dieta

Makaron z chorizo i suszonymi pomidorami

Składniki:
na 2 porcje

ok. 300 g makaronu penne
150 g chorizo
10 suszonych pomidorów z zalewy
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
świeżo mielony pieprz
sól

do podania:
ulubiony ser: parmezan, feta, ser żółty
posiekany szczypiorek, ew. natka pietruszki


Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzam, ale nie przelewam zimną wodą.
Cebulę siekam w piórka, suszone pomidory i chorizo kroję w cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzewam oliwę (1-2 łyżki) i smażę chorizo, po 2-3 minutach dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę, całość przyrumieniam na niewielkim ogniu i na koniec dodaję suszone pomidory. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodaję na patelnię odcedzony makaron, kolejne 2-3 łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy do smaku: oregano, świeżo mielony pieprz i szczyptę soli. Makaron łączę z pozostałymi składnikami, serwuję w głębokich talerzach, posypany fetą lub parmezanem i ozdobiony zieleniną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation