Kuchnia

kuchnia

Składniki na dwie solidne porcje:

około 8 podgotowanych ziemniaków
około 3 średnich pomidorów
1 jajko
około 4 łyżek śmietany 18%
2 ogórki kiszone (opcjonalnie)
pół małej czerwonej papryki
pół małej cebuli
garść natki pietruszki, poszatkowanej
duża garść pokrojonego drobno sera żółtego (u mnie mozzarella w plastrach i ser edamski)
szynka lub polędwica pokrojona w małą kostkę, większa garść
wędzona kiełbasa (opcjonalnie, jeśli nie ma szynki)
sól
pieprz



Wykonanie:

Jeżeli zamiast szynki będziesz używać kiełbasy, to należy pokroić ją w plastry i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Następnie ułożyć je na obu warstwach ziemniaków.

1. Posmaruj niewielką ilością masła naczynie żaroodporne.
2. Wymieszaj ze sobą śmietanę, jajko, natkę pietruszki, podsmażoną bez tłuszczu szynkę, sól i pieprz. Dodaj do sosu żółty ser. Możesz zostawić część sera, aby potem posypać nim wierzch zapiekanki.
3. Pokrój ziemniaki w talarki i ułóż na spodzie naczynia, następnie przykryj je pomidorami w plastrach, kawałkami cebuli, plastrami ogórków (opcjonalnie) i pokrojoną w drobną kostkę papryką. Zalej wszystko połową sosu.
4. Ponownie ułóż warstwę ziemniaków i posyp je papryką.
5. Ułóż warstwę pomidorów i cebuli.
6. Zalej zapiekankę resztką sosu i posyp serem
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Gotowa zapiekanka będzie mieć złotawo-brązowy wierzch.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation