Kuchnia

kuchnia

Składniki na 3-4 porcje:

0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)
1 jajko
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki płatków chilli
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
4 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
400 gramów różyczek brokuła
350 gramów makaronu świderków (waga przed ugotowaniem)
3-4 szklanki dowolnego sosu pomidorowego (może być kupny)
1 duży pomidor, bez skórki)
5 łyżeczek serka Philadelphia albo podobnego
mozzarella (u mnie w plastrach)

Wykonanie:

1. Do miski przełóż: mięso, jajko, natkę, sól, pieprz, chilli, słodką paprykę i czosnek. Wyrabiaj mięso na masę, która nie będzie się bardzo kleić do rąk.

2. Formuj z mięsa kulki o rozmiarze orzecha włoskiego, a następnie obtocz je w mące.

3. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ma być al-dente.

4. Brokuły gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez dosłownie kilka minut. Mają być ugotowane, ale wciąż lekko chrupiące.

5. Usmażone pulpeciki, makaron i brokuły przełóż do naczynia żaroodpornego.

6. Przygotuj sos marinara (jeśli nie używasz kupnego)- listę składników i opis wykonania znajdziesz TUTAJ. Pamiętaj, że zamiast pomidorów puszce użyłam około 800 gramów passaty i podwoiłam ilość przypraw. Jeżeli jednak nie masz gdzie kupić passaty, to pomidory z puszki będą też OK. Użyj wtedy 3 puszek. Dopraw sos do smaku. Sos nie może być bardzo zredukowany.

7. Wylej sos na składniki w naczyniu żaroodpornym, wyłóż pokrojonego pomidora i w kilku miejscach serek twarożkowy.

8. Na wierzchu zapiekanki ułóż mozzarellę.

9. Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, aż do zarumienienia się sera.

http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/2015/06/smaczna-zapiekanka-makaronowa-z.html#more
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation