Kuchnia
CIASTA
Sernik straciatella
Składniki na tortownicę o średnicy (21-22 cm) lub kwadratową blaszkę o boku 20 cm:
na kruchy spód:
150 g czekoladowych herbatników
90 g masła
30 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (2 paski)
na sernik:
500 g twarogu sernikowego w wiaderku (zimnego)
2 szklanki schłodzonej śmietanki kremówki 30% (można część zastąpić jogurtem)
1 niepełna szklanka cukru pudru
2 łyżki żelatyny
100 ml wrzątku
170g mlecznej czekolady (pozostała część + jedna tabliczka)
Uwaga: Można podwoić składniki i zrobić sernik na dużą blachę (25 na 32 cm) :). Jeżeli lubicie kwaśniejsze w smaku serniki, zamiast 1 szklanki śmietanki dodajacie szklankę jogurtu. Im więcej czekolady w serniku tym jest smaczniejszy :)
Herbatniki umieścić w woreczku i rozdrobnić je wałkiem.
W rondelku umieścić masło, dodać czekoladę i roztopić całość na podgrzewając na małym ogniu. Wlać do pokruszonych herbatników ,dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ubić używając np. szklanki. Umieścić w chłodnym miejscu na około 15 minut.
Rozpuścić żelatynę we wrzątku. (Jeśli masz z tym problem zerknij tutaj).
Przygotować masę sernikową. Śmietankę ubić . W osobnej misce umieścić twaróg i cukier puder- zmiksować do połączenia, dodać ubitą śmietankę i jeszcze chwilę ubijać. Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać, dodać do masy i zmiksować. Na koniec wlać jeszcze lekko ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować całość-szybko i energicznie. Przelać na czekoladowy spód, wyrównać, wstawić do lodówki na minumum 2-3 godziny i można podawać :)
Rada: Sernik najlepiej schładzać i przechowywać w szczelnym pojemniku na ciasto w lodówce.
MA==