Kuchnia

CIASTA

Sernik straciatella

Składniki na tortownicę o średnicy (21-22 cm) lub kwadratową blaszkę o boku 20 cm:

na kruchy spód:

150 g czekoladowych herbatników

90 g masła

30 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (2 paski)

na sernik:

500 g twarogu sernikowego w wiaderku (zimnego)

2 szklanki schłodzonej śmietanki kremówki 30% (można część zastąpić jogurtem)

1 niepełna szklanka cukru pudru

2 łyżki żelatyny

100 ml wrzątku

170g mlecznej czekolady (pozostała część + jedna tabliczka)

Uwaga: Można podwoić składniki i zrobić sernik na dużą blachę (25 na 32 cm) :). Jeżeli lubicie kwaśniejsze w smaku serniki, zamiast 1 szklanki śmietanki dodajacie szklankę jogurtu. Im więcej czekolady w serniku tym jest smaczniejszy :)



Herbatniki umieścić w woreczku i rozdrobnić je wałkiem.

W rondelku umieścić masło, dodać czekoladę i roztopić całość na podgrzewając na małym ogniu. Wlać do pokruszonych herbatników ,dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ubić używając np. szklanki. Umieścić w chłodnym miejscu na około 15 minut.

Rozpuścić żelatynę we wrzątku. (Jeśli masz z tym problem zerknij tutaj).

Przygotować masę sernikową. Śmietankę ubić . W osobnej misce umieścić twaróg i cukier puder- zmiksować do połączenia, dodać ubitą śmietankę i jeszcze chwilę ubijać. Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać, dodać do masy i zmiksować. Na koniec wlać jeszcze lekko ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować całość-szybko i energicznie. Przelać na czekoladowy spód, wyrównać, wstawić do lodówki na minumum 2-3 godziny i można podawać :)

Rada: Sernik najlepiej schładzać i przechowywać w szczelnym pojemniku na ciasto w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation