Kuchnia

CIASTA

Tort bezowy dacquoise - UgotujmyTo.p
Tort bezowy dacquoise

Składniki:

6 białek w temperaturze pokojowej
250 g drobnego cukru (1,5 szklanki)
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka białego octu winnego
szczypta soli
250 g mascarpone
400 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
120 g masy karmelowej (krówkowej) z puszki
pół szklanki orzechów włoskich
10 daktyli
kakao i cukier puder – do posypania

1. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, do ubitych dodajemy łyżeczkę octu winnego i ciągle ubijając dodajemy po odrobinie cukru (wymieszałam oba cukry) aż do jego wykończenia. Pod koniec ubijania masa będzie błyszcząca. Na papierze do pieczenia odrysowujemy 2 okręgi o średnicy 22-25cm (u mnie 20cm) Papier nakładamy na blaszkę lub jeśli nie zmieszczą się obok siebie -jak u mnie- na dwie blaszki. Na okręgi nakładamy po połowie ubite białka. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika a po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 130-140 stopni. Pieczemy około 90 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Jeśli beza za bardzo brązowieje zmniejszamy odrobinę temperaturę. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

tort bezowy dacquoise

2. Maskarpone i masę karmelową – obie w temperaturze pokojowej – mieszamy na jednolitą masę. Orzechy i daktyle drobno siekamy (ja orzechy wcześniej stostowałam na patelni teflonowej i wystudziłam). Śmietanę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę delikatnie dodajemy łyżką po trochu do masy mascarpone-karmel (nigdy odwrotnie). Do wymieszanej masy delikatnie dodajemy bakalie.

tort bezowy dacquoise tort bezowy dacquoise

3. Na upieczony i przestudzony spód rozsmarowujemy masę i przykrywamy drugim blatem. Dekorujemy orzechami i bakaliami i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.

Smacznego :) l
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation