Kuchnia

Serniki

Miętowo limonkowy sernik

Składniki:
kruchy spód klik
1kg sera na serniki (użyłam Jana )
1/2 szklanki cukru pudru
pęczek mięty
4 łyżki likieru miętowego (takiego do kawy )
8 płatków żelatyny namoczonej + 1/4 szklanki śmietanki 36%
200ml ubitej śmietany 36%
odrobina syropu cukrowego (woda +cukier w proporcji 1:1 )+ dodatkowa łyżka likieru miętowego
sok z jednej limonki + otarta skórka

Przygotuj kruchy spód, wylep nim dno tortownicy (23cm), wypiecz i odstaw do ostygnięcia.
Ser wymieszaj z cukrem pudrem, namoczoną żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej śmietany, ostudź i dodaj do masy serowej,następnie ubitą śmietanę, wymieszaj delikatnie i natychmiast podziel na dwie części, do jednej dodaj zmiksowany pęczek mięty wraz z syropem miętowym, do drugiej zaś otartą skórkę z limonki i sok.
Na dno kruchego spodu połóż obręcz foremki o wymiarach 20cm, wylej do środka miętową masę serową i wstaw do zamrażalnika na 15 minut. Pozostałą masę trzymaj w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu przemieszaj by nie zastygła. Wyjmij formę z miętową masą, podgrzej boki obręczy i delikatnie górą ją ściągnij, połóż większą obręcz na spód, najlepiej taką która będzie odrobinę większa od kruchego spodu, jeśli takiej nie masz połóż rozmiarowo identyczną (23cm) i wylej kolejną warstwę sera, w naszym przypadku limonkową, włóż do zamrażalnika na 15 minut. W tym czasie przygotuj syrop cukrowy, dodaj 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku, wymieszaj i dodaj łyżkę syropu miętowego, weź pędzel i rozsmaruj nim zielony syrop cukrowy na stężonej masie serowej, ponownie włóż do zamrażalnika na chwilę, ok 5 minut.
Przekładając sernik na paterę, najpierw należy podważyć nożem lub paletą cukierniczą spód sernika i przesuwać go wolno na paterę (kruchy spód przed zalewaniem mas serowych od razu możesz położyć na paterę jeśli masz tyle miejsca w zamrażalniku) podgrzewać boki ringu ściągając go górą, można kroić od razu lub następnego dnia -wtedy jest bardziej ściągnięty i się nie "chwieje"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation