Kuchnia

czereśniowe szaleństwo

Czereśnie marynowane

1 kg czereśni (z ogonkami i pestkami)
Zalewa:
1 litr wody
250 ml octu winnego
100 g cukru
Dodatki (na 1 słoik o pojemności 720 ml):
2 liście wiśni
3 goździki
3 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
2 szczypty ziaren gorczycy (solidne)
1 listek laurowy


Czereśnie należy dokładnie umyć i nie drylować.
Zagotować składniki na zalewę.
Na dnie każdego słoika ułożyć po 1 liści wiśni.

Następnie wypełnić go czereśniami, wszystkimi dodatkami i gorącą zalewą.

Wszystko szczelnie zamknąć.
Słoiki pasteryzować przez 20 minut. Jeśli są pojemności mniejszej niż 500 ml - 15 minut.

Następnie ułożyć je do góry dnem - do chwili, aż ostygną.
gotujmy.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation