DIY - zrób to sam

jedzenie

Moje codzienne przyjemności...: Zapiekanki

Składniki (na formę 18x28 cm / ok. 5-6 porcji):

Farsz szpinakowy:
2 paczki po 500 g mrożonego szpinaku
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
1 łyżka masła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Szpinak rozmrażamy, dokładnie odcedzamy z nadmiaru płynu. Smażymy go na maśle z drobno posiekanym czosnkiem. Pod koniec dodajemy śmietanę i przyprawy, dokładnie mieszamy.

Farsz łososiowy:
ok. 600 g świeżego łososia
3 średnie marchewki
2 łyżki masła
sok z cytryny
sól, pieprz
Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Łososia pozbawiamy ości. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy go na maśle z obu stron. Nie musi być dokładnie usmażony, dojedzie w czasie pieczenia). Łososia rozdrabniamy i mieszamy ze startą marchewką. Doprawiamy do smaku (można dodać koperek).

Sos:
50 g masła
50 g mąki (ok. 1/3 szklanki)
500 ml mleka
200 g sera cheddar (lub innego o wyrazistym smaku)
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy, aby składniki się połączyły, a następnie zalewamy je mlekiem i intensywnie mieszamy, by nie zrobiły się grudki (najlepiej trzepaczką lub specjalną trzepaczką do sosów). Sos będzie gęstniał. Solimy, pieprzymy i dodajemy sporą szczyptę gałki. Zagotowany sos o odpowiedniej konsystencji zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty ser żółty do sosu - odkładając 2 garści, które posłużą do posypania wierzchu lasagni - i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści.

kilka-kilkanaście płatów makaronu lasagne, u mnie zmieściły się 3 płaty w każdej z trzech warstw
masło do wysmarowania formy
Makaron gotujemy bardzo al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Najlepiej gotować po 3-4 płaty na raz, by płaty się nie posklejały.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Na dno naczynia dajemy kilka łyżek sosu. Układamy warstwę następujące warstwy: makaron, szpinak, sos, makaron, łosoś, sos, makaron, sos. Ostatnia warstwa makaronu musi być dobrze przykryta sosem. Lasagne pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. Na 10 min. przed końcem posypujemy serem i pieczemy w funkcji grill, by ser się ładnie zapiekł.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation