Kuchnia

gotowanie

Kapusta na gęsto z kiełbasą i pomidorami

1 kapusta 2 - 2,5 kg
0,5-0,6 kg kiełbasy ( na zdjęciach podwawelska )
2 puszki pomidorów bez skórki ( ja użyłem około 0,5 kg własnych pomidorów )
2 pęczki koperku
sól, pieprz, cukier, pieprz ziołowy, kminek mielony
liść laurowy, ziele angielskie
masło lub olej, mąka pszenna ( ja używam orkiszowej 700 )

Kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować i solimy ( odstawiamy na 35-40 minut ).
Kiełbasę kroimy w kostkę ( jak się uda to można ściągnąć skórkę przed pokrojeniem ).
Pomidory zblendować lub pognieść.
Koperek posiekać.

Odciskamy kapustę i wylewamy powstałą wodę - przygniatamy ręką kapustę w garnku i zalewamy wodą ( 1 cm powyżej kapusty ) - dodajemy kilka listków laurowych i kilka kulek ziela angielskiego - gotujemy na małym ogniu.
Gdy kapusta będzie już na pół twarda, dodajemy kiełbasę i pomidory i dalej delikatnie dusimy w międzyczasie dodajemy przyprawy według własnego uznania i smaku ( trzeba po prostu próbować ).
Na koniec gdy kapusta będzie już miękka dodajemy zasmażkę zrobioną na maśle lub oleju z 4 łyżek mąki i koperek. Można jeszcze na koniec doprawić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation