Kuchnia

Kuchnia Makarony i Zapiekanki

Składniki na dwie osoby:

100 gramów sera Philadelphia (lub podobnego)
400 gramów tortellini lub tortelloni (czyli lekko większe tortellini) z dowolnym nadzieniem (kupiłam tortelloni z 3 serami, bazylią i suszonymi pomidorami)
około 2 szklanek dowolnego sosu pomidorowego, zrobiłam marinarę (przepis; zamiast pomidorów puszce użyłam 500 gramów passaty i kilku pokrojonych małych pomidorków)
mozzarella (u mnie w plastrach)
3 łyżki przetartego na tarce parmezanu (nie użyłam)

Wykonanie:

1. Przygotuj sos marinara - listę składników i opis wykonania znajdziesz TUTAJ. Pamiętaj, że zamiast pomidorów puszce użyłam 500 gramów passaty i kilku pokrojonych małych pomidorków. Jeżeli jednak nie masz gdzie kupić passaty, to pomidory z puszki będą też OK, ale 2 puszki. 2. Do gotowego sosu dodaj ser Philadelphia. Gotuj wciąż mieszając, aż do rozpuszczenia się sera.

3. Do lekko osolonego wrzątku przełóż pierożki i gotuj je około 3 min (w przypadku tortellini) lub około 5 min (jeśli używasz tortelloni).

4. Odcedź pierożki z wody i przełóż do naczynia żaroodpornego.

5. Wymieszaj tortelloni z sosem, a na wierzchu ułóż mozzarellę i posyp danie parmezanem (jeśli go używasz).

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zarumienienia się sera.

Smacznego :)


Składniki na sos marinara:

oliwa
2 małe ząbki czosnku (użyłam jednego bardzo dużego)
puszka pomidorów be skórki
2 małe szalotki lub pół małej cebuli
liść laurowy
pół łyżeczki płatków chilli
łyżeczka suszonej pietruszki
łyżeczka suszonej bazylii
pół łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki cukru
sól
pieprz

http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/2015/05/prosta-zapiekanka-z-tortellini-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation