Kuchnia

Przepisy

Łosoś z sosem mango


Składniki:
2 filety z łososia po ok. 150 g
4 łyżki sosu sojowego
1 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka brązowego cukru
1/2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki startego imbiru
1 ząbek czosnku, drobno starty

Sos mango:
1 mango
1 łyżka octu ryżowego lub winnego
1 łyżka soku z limonki
2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru
2 łyżeczki startego imbiru
1 łyżeczka oliwy
mała szczypta soli lub 1 łyżeczka sosu rybnego


Przygotowanie:

Filety oczyścić ze skóry, opłukać, osuszyć i zamarynować na 1 godzinę w mieszance sosu sojowego, syropu klonowego, soku z limonki, imbiru i czosnku.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C z termoobiegiem lub najlepiej ustawić funkcję grilla na dużą moc. W naczyniu żaroodpornym położyć łososia i piec przez ok. 6 - 8 minut. Marynatę zlać do rondelka i gotować przez kilka minut aż trochę zgęstnieje. Powstałym w ten sposób sosem teriyaki polać łososia po upieczeniu.

Sos mango:
Zmiksować miąższ mango z octem, sokiem z limonki, syropem, imbirem, oliwą i solą lub sosem rybnym. Wlać do rondla bezpośrednio przez sitko pozostawiając nieprzetarte resztki na sitku (starajmy się aby było ich jak najmniej). Otrzymany mus gotować przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje, następnie jeszcze raz zmiksować na gładki sos, najlepiej ręcznym blenderem - żyrafą.

Podanie:

Łososia ułożyć na talerzach, polać sosem mango i podawać z ryżem lub kaszą jaglaną oraz z sałatką z rukoli lub roszponki, pomidorków koktajlowych i awokado. Obok można położyć cząstki limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation