Kuchnia

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym - DoradcaSmaku.pl


pierś z kurczaka
500 g
cebula biała
1 szt.
śmietana 18-procentowa
200 g
musztarda kremska
2 łyżki
masło
1 plaster
olej rzepakowy
2 łyżki (lub oliwa)
natka pietruszki
sól i pieprz
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kroki postępowania


KROK 1:
Krok 1 - Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym
Prosto i szybko, a do tego pożywnie i smacznie - takie obiady lubię najbardziej :) Nie wymagają wiele czasu, a potrafią ucieszyć podniebienie :D Dzisiaj zapraszam na piersi z kurczaka skąpane w kremowym, lekko słodkim śmietanowo - musztardowym sosie z dodatkiem natki pietruszki oraz cebulki. Danie można podawać z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką. Kombinacja dodatków dowolna - kurczak sprawdzi się w każdym połączeniu. Smacznie polecam :D

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w dużą kostkę i szklimy ją na maśle.


KROK 2:
Krok 2 - Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym
Oczyszczoną pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej dwie łyżki oleju lub oliwy i smażymy piersi z kurczaka, aż delikatnie się zarumienią.

KROK 3:
Krok 3 - Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym
Śmietanę łączymy z musztardą, doprawiamy solą, dodajemy do kurczaka, doprowadzamy do wrzenia i dusimy jeszcze przez 1 minutę. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Całość podajemy z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym i świeżą surówką.

Życzę smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation