Kuchnia

food&beverage/ recipies

PROSTE, WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE.

200 g mąki

30 g kakao

30 g mąki ziemniaczanej

250 g masła/margaryny

200 g cukru

125 g czekolady mlecznej/gorzkiej (dałam pół na pół)

4 jaja

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

opakowanie cukru wanilinowego

3-4 łyżki rumu lub mleka

ew. polewa:

150 g mlecznej/gorzkiej czekolady

łyżka oleju



Czekoladę drobno siekamy. Przyznaję się, że ja rozłupuję ją tłuczkiem do mięsa. :)

Z białek ubijamy pianę, a masło ucieramy na puszystą masę. Wtedy dodajemy cukier, cukier wanilinowy i sól, oraz kolejno żółtka.

Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy i na przemian z rumem lub mlekiem dodajemy do tluszczu. Na koniec wystarczy wmieszać łyżką pianę i czekoladę. Ciasto wkładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy o wymiarach ok. 30 cm x 11 cm (w mojej , nieco mniejszej pięło się w górę i w górę). Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. Ale to nie koniec pracy, bo po 15 minutach od wsadzenia do piekarnika robimy nożem nacięcie na głębokość ok. 1 cm.

Po sprawdzeniu patyczkiem, czy aby na pewno się już upiekło, wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 10 minut w formie. Potem wyjmujemy i studzimy. Chyba, że chcemy jeszcze ciepłe opędzlować marmoladą morelową przetartą przez sitko i podgotowaną z odrobiną wody. Tak jak i ja zrobiłam.

Polewę pominęłam, co prawda, ale:

Czekoladę rozpuszczamy na parze z olejem i mieszamy. Ciepłą polewamy ostudzone ciasto.

Jeszcze całkiem ważna informacja - ciasto bez polewy można mrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation