Kuchnia

Dobra kuchnia

Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:

3/4 szklanki ryżu do risotto
około 0,5 litra bulionu (najlepiej domowego)
3 łyżki drobno pokrojonej cebuli
ząbek czosnku
3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów z oliwy
pół szklanki świeżego szpinaku
2 spore łyżki masła
parmezan do podania


Bulion zagotować i zostawić na minimalnym ogniu, aby nie stygł. W głębokiej patelni (ja używam woka) rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i starty czosnek. Chwilę przesmażyć. Następnie dodać ryż i dokładnie wymieszać, aby cały oblepił się masłem. Całość zalać chochelką gorącego bulionu, wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie cały bulion. Tę czynność należy powtarzać, dodając zawsze tylko jedną chochlę czy filiżankę bulionu, aż ryż wchłonie cały bulion. Nic się tu nie przyspieszy, a jeśli na patelnię wlejemy za dużo bulionu na raz wyjdzie zupa a nie risotto. Kiedy ryż jest już al dente, dodać szpinak pokrojony w paski i suszone pomidory i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać posypane parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation