Kuchnia

KOKTAJLE

Jarmuż dostarcza organizmowi spore ilości błonnika, witamin A, B1, B2, C, E, K i składników mineralnych (wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu). Jest to warzywo doskonałe dla osób, które dbają o linię, ponieważ ma bardzo mało kalorii. Zawiera również przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się. Innymi słowy, jarmuż to prawdziwy przyjaciel wszystkich kobiet :) Jarmuż zawiera również polifenole, które są zbawienne dla alergików. Niezwykle cenne są także zawarte w tym warzywie związki siarki o działaniu przeciwnowotworowym.


Składniki na 3 porcje:
Warstwa zielona:

2 szklanki jarmużu, pozbawionego łodyg
1/2 banana
1 zielone jabłko, ze skórką
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka syropu z agawy (lub miodu)


Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Przelać do szklanek do połowy wysokości.


Warstwa różowa:

200 g truskawek (mrożone)
1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 160-180g)
1/2 banana
1 łyżeczka syropu z agawy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation