Kuchnia

zupki!

Chłodnik Litewski

Składniki (4-6 porcji):

1 pęczek młodych buraczków z liśćmi
400 ml kefiru (albo zsiadłego mleka)
400 ml gęstego jogurtu naturalnego
400 ml bulionu warzywnego
2 średnie ogórki
1 duży pęczek rzodkiewek
1 pęczek koperku
1 pęczek cienkiego szczypiorku
Do smaku:

czosnek (1-2 zmiażdżone ząbki)
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
sól
ocet winny (1-2 łyżeczki)
Oraz:

jajka ugotowane na twardo
koperek do posypania chłodnika
Chłodnik

Przygotowanie:
W garnku podgrzej 400 ml bulionu warzywnego. Buraczki i liście dokładnie umyj, następnie odkrój buraki, pokrój je w ćwiartki, następnie w plastry (kostkę) i wrzuć do gorącego bulionu. Gotuj przez około 10 minut. W trakcie gotowania buraczków, pokrój liście i dodaj je do garnka – gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu – po tym czasie odstaw do ostygnięcia.
Pozostałe warzywa i zieleninę dokładnie umyj i lekko osusz. Obierz ogórka i razem z rzodkiewką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
Do ostudzonych buraczków dodaj kefir i jogurt, następnie dodaj warzywa, zioła i przypraw do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodaj też ocet winny (jeśli uznasz, że jest to konieczne).

Przygotowanie chłodnika

Wszystko razem delikatnie wymieszaj, następnie zupę wstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.
Gotowy chłodnik podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami i posiekanym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation