Kuchnia

11. desery, lody

200 g kefiru
2 jajka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cukru
1 łyżka oleju roślinnego



- Do miski wlać kefir, dodać jajka i wymieszać widelcem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier, wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę, pod koniec dodając olej.
- Rozgrzać patelnię, nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 minuty, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione od spodu, wówczas przewrócić łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation