Kuchnia

11. desery, lody

Składniki na 2 małe słoiczki:

150 g ciastek Speculoos (np. z domowego przepisu)
60 g miodu
30 g cukru trzcinowego
100 ml mleka
50 ml oleju kokosowego, lekko podgrzanego
90 g białej czekolady, posiekanej
Ciastka Speculoos wyłożyć na blachę, podpiec w temperaturze 150ºC przez około 10 minut. Wyjąć, umieścić w malakserze i zmiksować na pył.

W czasie, kiedy ciastka się podpiekają, umieścić w garnuszku miód, cukier trzcinowy i mleko. Podgrzać, do rozpuszczenia się cukru i miodu, wymieszać. Gorący płyn dodać do malaksera i zmiksować z ciasteczkami na pastę.

Posiekaną czekoladę umieścić w miseczce, zalać gorącą pastą, wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Na sam koniec dodać olej kokosowy, wymieszać.

Przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation