Kuchnia

ciasta

Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki na 8 sztuk:

3 duże jajka
szczypta soli
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i skrobię wymieszać, przesiać.

Przygotować 2 płaskie blachy, wyłożyć ja papierem do pieczenia. Na każdym z nich narysować 4 okręgi o średnicy 10 cm każdy.

W misie miksera umieścić białka. Rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu się białek dodać szczyptę soli. Ubić, do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ubić. Dodać przesianą mąkę ze skrobią, delikatnie wymieszać szpatułką.

Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć na okręgi, około 2 pełnych łyżek na każdy z okręgów, wyrównać łyżką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 6 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, natychmiast zdjąć omleciki z blachy (pomagając sobie szpatułką lub odwrócić papier do pieczenia w taki sposób, by omleciki znalazły się pod spodem i wtedy zdjąć z nich papier), zgiąć je w połowie i odłożyć na bok (położyć np. na ten sam papier do pieczenia), pozostawić do wystudzenia.

Dodatkowo:

400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
1,5 łyżki cukru pudru
świeże truskawki lub inne owoce, do podania
cukier puder do oprószenia

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w postaci głęboko wciętej gwiazdki i nadziać omleciki. Na bitą śmietanę położyć pokrojone truskawki.

Oprószyć cukrem pudrem i podawać (ewentualnie oprószyć cukrem pudrem przed samym podaniem). Przechowywać w lodówce.

Uwaga: najczęstszym problemem przy ich wykonaniu jest pękanie biskwitów przy zginaniu na pół. Dzieje się tak, kiedy są zbyt długo pieczone (i przez to wysuszone) lub zbyt późno zdjęte z blachy, kiedy już zdążyły wystygnąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation