Kuchnia

Dania z makaronem

Muszle makaronowe z kurczakiem i brokułami Składniki

Ilość porcji: 2

Muszle makaronowe – 12 szt. ( około 250 g )
Ugotowane lub upieczone mięso z piersi kurczaka – 200 g
Brokuł – 200 g
Ser mozzarella – 100 g
Cebula – 30 g
1 ząbek czosnku
Kilka liści świeżej bazylii
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz

Sos pomidorowy:

Czerwona cebula – 1 szt.
Puszka krojonych pomidorów – 1 szt.
Czosnek – 3 ząbki
1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 kostka bulionu warzywnego
Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie

Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos pomidorowy zgęstnieje.
W międzyczasie muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek według przepisu na opakowaniu, aż będą ale dente. Odcedzamy i układamy każdą oddzielnie, żeby się nie posklejały.
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy i dzielimy na mniejsze części.
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na złoty kolor.
Do dużej miski wrzucamy ugotowanego lub upieczonego kurczaka, ugotowanego brokuła, podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, pół szklanki sosu pomidorowego, sól, pieprz, a następnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy całość. Powstałym farszem nadziewamy muszle makaronowe.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy i układamy muszle na sosie. Posypujemy startym serem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Posypujemy świeżą bazylią i gotowe.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation