Kuchnia

Dania z makaronem

Makron z boczkiem i brokułami w sosie serowym Składniki:

300 g ulubionego makaronu
1 brokuł, podzielony na małe różyczki
olej do smażenia
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
250 g boczku i kiełbasy, pokrojonych w kostkę
300 ml śmietanki 36%
1 łyżka musztardy Dijon
140 g sera żółtego (bursztyn, cheddar lub inny ulubiony), startego na tarce
sól, pieprz
Przygotowanie:

Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a na ostanie 5 minut dorzuć różyczki brokuła. Odcedź i odstaw.
W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu łyżkę oleju, wrzuć boczek i kiełbasę o podsmaż przez 5 minut aż się ładnie zarumienią.
Dodaj cebulę, podsmaż do jej zeszklenia i dodaj czosnek. Podsmaż całość mieszając od czasu do czasu przez kolejną minutę.
Dodaj śmietankę, musztardę i ser i podgrzewaj aż ser się rozpuści a sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
Na koniec wmieszaj makaron z brokułami, podgrzej przez chwilę i podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation