Kuchnia

dania glowne

Penne z kurczakiem i sosem Alfredo ♥♥♥ OMNOMNOM.... Składniki: • 80 dag penne ziti lub penne rigate, • sól, • 2 upieczone piersi kurczaka (ok. 30 dag), • 30 dag mozzarelli, • szklanka świeżo startego parmezanu, • 1/4 szklanki świeżych liści bazylii, • łyżka oliwy, • 4 ząbki czosnku, • 3 łyżki mąki, • kostka buliony drobiowego, • szklanka, mleka, • sól, pieprz, • gałka muszkatałowa. Sos ALFREDO: na łyżce oliwy podgrzewamy posiekane 4 ząbki czosnku, aby oddały zapach, a nie spaliły się. Posypujemy 3 łyżkami mąki, chwile mieszamy, podsmażając. Powoli wlewamy szklankę bulionu drobiowego i szklankę mleka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 min, aż zgęstnieje. Dosypujemy 3/4 szklanki tartego parmezanu i podgrzewamy, mieszając na gładki krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Piekarnik rozgrzewamy do temp.180°C. Makaron gotujemy al dente w dużym garnku osolonego wrzątku. Odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy mięso kurczaka ( wcześniej upieczone) porwane na włókna i sos, delikatnie łączymy, aż makaron się równomiernie pokryje sosem. Połowę makaronu przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Posypujemy równomiernie ok. 20 dag porwanej mozzarelli, połową parmezanu i połową bazylii. Wykładamy na to drugą porcję makaronu. Posypujemy równomiernie pozostałą mozzarellą. Pieczemy 20–25 min, aż ser się rozpuści i ledwo zacznie się rumienić. Wyjmujemy, posypujemy pozostałym parmezanem i świeżą bazylią. Podajemy od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation