Moda damska

Beata

Ciasto: twaróg tłusty 100 g
mąka pszenna 350 g
1 mniejsze jajko
olej 2 łyżki
szczypta soli
truskawki ok. 300 g
cukier puder do posypania
5-6 os.
30 min
średnie
przystępne
Przygotowanie:
Truskawki opłukać, zdjąć szypułki i lekko osuszyć.

Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z mąką, szczyptą soli. Uformować dołek, wlać 125 ml ciepłej wody, wymieszać. Wbić jajko z olejem i wyrobić ciasto. Może być lekko klejące.

Następnie blat obficie posypać mąką, wyłożyć ciasto, najpierw rozpłaszczyć ręką, potem rozwałkować na grubość około 1/2 cm.

Obręczą wykrawać 9 cm kółka, które nadziewamy truskawką.

Zlepiamy najpierw wierzch ciasta nad truskawką, następnie boki, nadając mu kształt kapelusza Napoleona.

Kluski gotujemy w dobrze osolonej wodzie, około 7 minut od wypłynięcia.

Potem posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation