Kuchnia

Przepisy

Curry z kalafiora

Składniki:

cebula
pomidory (świeże/z puszki) + ewentualnie koncentrat pomidorowy
kalafior
ryż pełnoziarnisty/brązowy
przyprawy:
kurkuma
kumin
cynamon
imbir
gałka muszkatołowa
nasiona kolendry
słodka mielona papryka
sól
olej rzepakowy
natka pietruszki
czarnuszka


Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kalafiora umyć, pokroić w niewielkie kawałki.
Jeżeli używamy świeżych pomidorów, sparzyć je obrać i pokroić w kostkę.
Na patelnię wrzucić cebulę, dolać trochę wody i dusić pod przykryciem aż lekko zmięknie (około 5 minut). Następnie dodać pomidory i ewentualnie koncentrat pomidorowy. Dosypać przyprawy (szczodrze, z wyjątkiem soli) i dokładnie wymieszać. Jeżeli sos jest bardzo gęsty, dolać wody.
Dorzucić kalafiora i bardzo dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić od czasu do czasu mieszając aż kalafior zmięknie, a sos się zagęści (około 20-25 minut; nie rozgotowywać kalafiora, powinien pozostać al dente - nie ma nic gorszego niż rozciapciany kalafior...)
W międzyczasie ugotować ryż na sypko z niewielkim dodatkiem soli. Pełnoziarnisty gotować około 10-15 minut, a brązowy - około 30-35 minut. Można dodać do gotowania także kurkumę.
Natkę pietruszki posiekać.
Nakładać na talerze ryż, curry, polać olejem rzepakowym, posypać natką pietruszki i czarnuszką. Mniam!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation