Kuchnia

Przepisy

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - I Love Bake

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

2 szklanki mąki tortowej
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowy
1/2 łyżeczki cynamonu
80 g masła lub margaryny, zimnej
DODATKOWO:

500 g śliwek
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na puszystą i jasną masę przez ok. 5 min. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i wlewamy powoli olej, następnie dodajemy po łyżce jogurt. Ponownie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy partiami przesiane suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia.
Formę o wym. 24×24 cm lub lekko większą smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy połówki śliwek w niewielkiej odległości od siebie rozcięciem ku górze. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki. Oprószamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do lekkiego zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation