Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Lista zakupów dla 4 osób:

8 dużych ziemniaków

25 dag mielonego mięsa (u mnie indycze)

oliwa z oliwek

4 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów

tarty parmezan (lub tarty ser żółty)

2 garście pomidorków koktajlowych (u mnie zwykły pomidor)

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Po ostudzeniu przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć łyżką, pozostawiając półcentymetrowy brzeg.

Mięso usmażyć na patelni, dodając wyciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz zmiksowane pomidory z puszki. Można doprawić również bazylia, papryką ostrą, słodką, szczyptą cukru.

Farsz wymieszać z wydrążoną wcześniej masą ziemniaczaną.

Wypełnić połówki ziemniaków.

Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, ułożyć ziemniaki. Obsypać połówkami pomidorków (lub cząstkami zwykłych pomidorów). Piec ok. 20 min. w 220 st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation