Kuchnia

Ciasta desery

Waniliowa Chmurka: Pełnoziarniste galette z truskawkami

/przepis własny, inspiracja klik/

- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki (40 g) cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 lub 22%
- szczypta soli

nadzienie:
- średniej wielkości miska truskawek (lub innych letnich owoców)
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól i pokrojone na kawałki masło.
Zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj na okrągły placek o grubości mniej więcej 1 cm. Płaską blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią rozwałkowane ciasto na jego powierzchni rozsyp łyżkę mąki ziemniaczanej i wetrzyj ją w ciasto.
Truskawki umyj, pozbaw szypułek, pokrój na grube plastry.

Rozłóż na cieście, posyp brązowym cukrem, zawiń rogi galette do środka (patrz zdjęcie).

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. i piecz w nim ciasto przez ok. 30 minut.
Upieczone i ostudzone posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation