Kuchnia

Przepisy

Frittata Z Papryką I Szpinakiem
Składniki dla 2 osób

Czas przygotowania 15 minut
Czas smażenia 10 minut

4 jajka
1/2 średniej czerwonej papryki
1/2 średniej żółtej papryki
1 średnia cebula
spora garść szpinaku
1/2 pieczonej piersi z kurczaka ( można wykorzystać szynkę lub kiełbasę)
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Wszystkie warzywa kroimy w drobna kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę i po kolei smażymy wszystkie warzywa, dokładają je co kilka minut. Najpierw podsmażamy cebulkę, po kilku minutach dodajemy, szpinak, potem, paprykę i pokrojoną pierś z kurczaka. Smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Roztrzepujemy jajka i wlewamy je na patelnię.
Lubię warzywa przygotowane al dente, ale jeśli ktoś lubi bardziej rozgotowane, może podsmażyć je dłużej.
Zmniejszamy ogień, tak aby tylko lekko się podgrzewało. Przykrywamy pokrywką i smażymy aż masa jajeczna się zetnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation