Kuchnia

Przepisy

Składniki

50 dag brokułów
sól, cukier
1 szklanka mleka
pół szklanki śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1 żółtko
pieprz

Etapy przygotowania

1

Brokuły umyć, osączyć, ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru. Ja wrzucam brokuly na około 5 minut, żeby ich nie rozgotować.
2

Sos: Masło stopić na małym ogniu, dodać przesianą mąkę, wymieszać, mieszając trzepaczką dodawać stopniowo mleko i w dalszym ciągu podgrzewać, doprowadzić do zawrzenia. Utrzymywać w stanie wrzenia przez chwilę, odstawić, wymieszać z żółtkiem. Zaprawić sos śmietaną. Przyprawić sos solą i pieprzem.
3

Ugotowane brokuły wyłożyć na półmisek i polać przygotowanym sosem. Wedlug uznania można posypać sos posiekaną pietruszką lub koperkiem. Sos również świetnie się nadaje do kalafiorów. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation