Kuchnia

Kuchnia

Pulpety z dorsza

300 g fileta z dorsza ze skórą
250 g ziemniaków mniej więcej tej samej wielkości (najlepiej odmiany mącznej)
1-2 jajka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/3 pęczka natki pietruszki
1 papryczka chili
gałka muszkatołowa
sól
olej lub oliwa do smażenia
miks sałat (opcjonalnie)


Rybę przełóż do garnka, zalej wrzątkiem, doprowadź do wrzenia, gotuj ok. 5 minut i zdejmij z ognia. Po 5 minutach wyjmij z wody, odsącz, zdejmij skórę i usuń ew. ości. Mięso dokładnie rozdrobnij widelcem.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odsącz, obierz, a następnie utłucz. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Natkę umyj, osusz i posiekaj.
Do dużej miski przełóż rybę, dodaj ziemniaki, cebulę, czosnek, chili oraz natkę. Dodaj jajka, dopraw solą i dokładnie wyrób masę.
Mokrymi rękami uformuj pulpeciki wielkości piłki do golfa. Smaż partiami na patelni na rozgrzanym oleju, aż będą złociste (możesz też użyć frytownicy). Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Podawaj na ciepło lub na zimno na miksie sałat.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation