Kuchnia
Przepisy
Filety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi
Składniki, 4 porcje:
Kurczak:
• 500 g filetów z kurczaka
Marynata:
• 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
• 3 łyżki miodu
• 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
• 3 łyżki powideł śliwkowych
Przygotowanie:
W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Filety z kurczaka oczyścić z kostek i błonek, włożyć do woreczka na mrożonki, wlać ostudzoną marynatę i dokładnie wymieszać, zawiązać i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny (można też na noc, do lodówki). Jeśli nie mamy woreczka, możemy włożyć filety z marynatą do miski.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Do małej formy żaroodpornej włożyć filety, marynatę zlać do szklanki i zachować. Jeśli forma, w której pieczemy kurczaka jest duża, można na jej dno wlać 2 - 3 łyżki gorącej wody. Filety polać 2 łyżkami marynaty i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut w 190 stopniach C. W czasie pieczenia mniej więcej 3 razy polać mięso resztą marynaty.
Wyjąć z piekarnika, mięso wyłożyć na deskę. Kurczaka najlepiej pokroić dopiero po około 7 minutach, aby z mięsa nie wypłynęły soki (przez co utraciłoby swoją soczystość).
Filety przechowujemy w całości, w lodówce (np. w formie, w której się piekły) zalane marynatą. Pozostałą marynatę zredukować do bardziej gęstego sosu. Można to zrobić na kuchence, w formie, w której piekł się kurczak lub zlać sos do rondelka i gotować przez kilka minut, na średnim ogniu, aż trochę zgęstnieje. Czytaj więcej w BLOGU.
Sezamowy ryż:
• 200 g ryżu jaśminowego lub długoziarnistego (można użyć trójkolorowego, gotowej mieszanki kilku odmian)
• 2 łyżki posiekanej dymki (biała część)
• 3 łyżki białego sezamu
• 1 łyżka czarnego sezamu lub czarnuszki (można pominąć lub zastąpić białym sezamem)
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z cytryny
• 1 łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć jeśli nie mamy)
• sól i pieprz do smaku
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na tacę. Na dużej patelni podgrzać olej, włożyć sezam, cukier i posiekaną dymkę i chwilkę podsmażyć, dodać ocet lub sok z cytryny i jeśli płyn już wyparuje włożyć ryż, smażyć przez około 4 minuty aż zacznie lekko się rumienić. Na koniec doprawić solą, pieprzem i olejem sezamowym.
Sałata z czerwoną cebulą:
• ulubiona mieszanka sałat
• sałata lodowa
• czerwona cebula
• posiekana natka, szczypiorek lub zielona część dymki
• dodatkowo, opcjonalnie - papryka, ogórek, pomidor
• winegret (4 porcje): 2 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka oleju sezamowego (jeśli mamy), sól i świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz
Sałatę lodową poszatkować, wymieszać z mieszanką sałat, doprawić solą i pieprzem, posypać natką, szczypiorkiem i czerwoną cebulą. Polać winegretem i wymieszać.
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