Kuchnia

Przepisy

Marshmallowsowy piankowy krem
Składniki na ok. 3 szklanki:

1/3 szklanki wody
3 duże białka, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki i 2 łyżki cukru
3/4 szklanki jasnego syropu kukurydzianego*
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do małego garnuszka wlać wodę, dodać 2/3 szklanki cukru i syrop kukurydziany. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na średniej mocy palnika, do momentu osiągnięcia temperatury 118ºC (245ºF), około 6 - 10 minut.

W międzyczasie, kiedy termometr dochodzi do właściwej temperatury, zacząć ubijać na pianę białka. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.

Gdy syrop cukrowy osiągnie właściwą temperaturę natychmiast ściągnąć z palnika. Strużką wlewać do ubitych białek, ubijając na najwyższych obrotach. Ubijać tak przez około 6 minut, aż krem się wystudzi i osiągnie bardzo gęstą konsystencję. Pod koniec ubijania dodać wanilię.
Gotowy krem przełożyć do słoiczka i zamknąć.
Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
* Zamiast można użyć golden syrupu, np. domowego przepisu. Zmieni to jednak zarówno smak jak i kolor piankowego kremu.

Jednominutowy krem marshmallow:

150 g pianek marshmallow (na zdjęciu poniżej - krem z różowych pianek)
1 łyżka wody
Pianki i wodę umieścić w miseczce i włożyć do mikrofali. Podgrzewać na średniej mocy, około 30 sekund lub dłużej - w razie potrzeby - w zależności od wielkości pianek, co pewien czas mieszając. Pianki się roztopią. Wymieszać, by otrzymać gładki piankowy krem. Nie podgrzewać zbyt długo, by nie spalić kremu. Użyć natychmiast.

Zamiast w mikrofali można pianki roztapiać nad parą wodną.

Jednominutowego kremu z marshmallow można używać tylko na ciepło. Po wystudzeniu zamienia się znowu w piankę i nie jest smarowny (w przeciwieństwie do kremu z wcześniejszego przepisu, którego konsystencja nie ulega zmianie po schłodzeniu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation