Kuchnia

Ciasta

PLACKI OWSIANE

SKŁADNIKI NA PLACKI:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych np. górskich lub błyskawicznych
2 łyżki cukru/ ksylitolu
1 1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
2 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Płatki możesz wcześniej zmielić w blenderze, aby uzyskać drobniutkie kawałeczki.

Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą miksera i zostawiamy na około 15 min (możesz ciasto zostawić na noc w lodówce). Po tym czasie smażymy nieduże placuszki na rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju (ewentualnie bez tłuszczu). Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Podaje ze świeżymi owocami, miodem, syropem klonowym lub dżemem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation