Kuchnia

Ciasta

Murzynek Bambo z rodzynkami


* 2 jajka

* 1 szklanka drobnego cukru

* 1/2 kostki margaryny

* płaska łyżeczka sody (nie musi być)

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 3 duże łyżki dżemu porzeczkowego

* 1 łyzka ciemnego kakao

* 2 szklanki mąki

* 1 szklanka ciepłego mleka

* 50 g rodzynek

Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie ok 15 minut.

Margarynę ucieramy z cukrem,dodajemy kolejno jajka, dżem, szklankę mąki,kakao, stopniowo dolewamy mleko ,następnie drugą szklankę mąki wymieszaną z proszkiem i sodą.

Na koniec wsypujemy rodzynki (wcześniej wyciągnięte z wody)

Blaszkę 27x9 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.

Wlewamy ciasto które wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika na 45-50 minut (ciasto trzeba sprawdzać patyczkiem czy jest upieczone w środku).
POLEWA:
POLEWA

* 2 łyżki kakao

* 1/4 margaryny

* łyżka mleka

* 1/2 szklanki cukru

Wszystkie składniki łączymy w rondelku,i stawiamy na ogniu. Pilnujemy by się nie przypaliło.Mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści. Lekko zagotować.i Zdjąć z ognia.Przestudzić i polać na ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation