Design

Mięsne

500 g mielonego mięsa indyka*
1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
1 cebula
2 łyżki posiekanego koperku
1 jajko
400 ml wody lub bulionu
1 marchewka
szczypta kurkumy w proszku
1 łyżeczka masła
oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko lub woda


Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5 - 10 minut. Odcisnąć.
Do miski włożyć zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Jeśli mielimy mięso w domu, od razu możemy też zmielić cebulę oraz namoczoną bułkę.
Wszystko dobrze wyrobić dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i krótko obsmażyć na oleju na lekko złoty kolor.
W garnku zagotować wodę lub bulion z dodatkiem obranej i startej marchewki, kurkumy oraz masła. Doprawić solą i pieprzem. Do gotującego się wywaru włożyć podsmażone kulki. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut pod lekko uchyloną pokrywą, w międzyczasie 2 - 3 razy delikatnie obrócić pulpeciki.
Pod koniec gotowania zagęszczamy sos mąką pszenną i ziemniaczaną (po ok. 1 łyżeczce), którą przesiewamy przez sitko, bezpośrednio do wywaru. Całość pogotować chwilę bez przykrycia aż nieco zgęstnieje. Pod koniec dodać pozostałą łyżkę posiekanego koperku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation