Design

Mięsne

"Pierś z kurczaka a'la ryba po grecku"

Składniki

1 kg piersi z kurczaka
10 średnich marchewek
2 pietruszki
200 g selera
1/2 czerwonej cebuli
1/2 białej cebuli
biała część pora
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 łyżki oliwy z oliwek
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
200 g bułki tartej
3 jajka
2 łyżeczki czosnku granulowanego
4 łyżeczki soli morskiej
4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
6 ząbków czosnku
3 szklanki wody
100 g kukurydzy z puszki
olej

Etapy przygotowania

Cebule oraz pora drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek, na maleńkim ogniu.

Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy na patelnię i przesmażamy przez dziesięć minut. Następnie przekładamy całość do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kukurydzę i dusimy przez półtorej godziny. Do warzyw dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie.

Myjemy piersi z kurczaka, przecinamy je wzdłuż, na dwie części i rozbijamy na kotlety. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.

Do miski wbijamy trzy jajka, dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą.

Na patelni rozgrzewamy olej. Piersi zamaczamy w jajku, następnie obtaczamy bułką tartą i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Do warzyw dodajemy starty czosnek, doprawiamy papryką słodką oraz ostrą, pieprzem i solą. Pod koniec duszenia całość zagęszczamy koncentratem pomidorowym (jeśli sos jest zbyt kwaśny, warto dodać odrobinę cukru).

Sos wyłączamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Na dno naczynia nakładamy odrobinę sosu, kotlety, znowu sos i tak w kółko aż do skończenia się wszystkich składników, zostawiając sobie część warzyw na przystrojenie wierzchu. To wyjątkowe danie najlepiej smakuje po dwóch dniach, kiedy wszystkie smaki się przenikną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation