Design
Mięsne
"Pierś z kurczaka a'la ryba po grecku"
Składniki
1 kg piersi z kurczaka
10 średnich marchewek
2 pietruszki
200 g selera
1/2 czerwonej cebuli
1/2 białej cebuli
biała część pora
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 łyżki oliwy z oliwek
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
200 g bułki tartej
3 jajka
2 łyżeczki czosnku granulowanego
4 łyżeczki soli morskiej
4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
6 ząbków czosnku
3 szklanki wody
100 g kukurydzy z puszki
olej
Etapy przygotowania
Cebule oraz pora drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek, na maleńkim ogniu.
Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy na patelnię i przesmażamy przez dziesięć minut. Następnie przekładamy całość do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kukurydzę i dusimy przez półtorej godziny. Do warzyw dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie.
Myjemy piersi z kurczaka, przecinamy je wzdłuż, na dwie części i rozbijamy na kotlety. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
Do miski wbijamy trzy jajka, dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą.
Na patelni rozgrzewamy olej. Piersi zamaczamy w jajku, następnie obtaczamy bułką tartą i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Do warzyw dodajemy starty czosnek, doprawiamy papryką słodką oraz ostrą, pieprzem i solą. Pod koniec duszenia całość zagęszczamy koncentratem pomidorowym (jeśli sos jest zbyt kwaśny, warto dodać odrobinę cukru).
Sos wyłączamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Na dno naczynia nakładamy odrobinę sosu, kotlety, znowu sos i tak w kółko aż do skończenia się wszystkich składników, zostawiając sobie część warzyw na przystrojenie wierzchu. To wyjątkowe danie najlepiej smakuje po dwóch dniach, kiedy wszystkie smaki się przenikną.
MA==