Kuchnia

Zupy

Krem z brokułów – Odchudzanie bez kitów

Składniki
300 g brokułów świeżych lub mrożonych
włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler korzeniowy, por
2 ziemniaki
30 g cebuli
czosne
2 łyżki startych migdałów
2 łyżki oliwy z oliwek
45 g chleba razowego
zioła: majeranek, bazylia, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Na początku należy ugotować wywar warzywny z włoszczyzny.
Kiedy warzywa zaczną się gotować, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Następnie do zupy dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, bazylię oraz majeranek. Gotujemy wywar na wolnym ogniu przez około 30 minut.
W tym czasie na oliwie z oliwek należy zeszklić drobno posiekane cebulę, czosnek i 2 łyżki startych migdałów. Kiedy wywar będzie ugotowany, dodajemy do niego różyczki brokułów. Gotujemy brokuły do miękkości przez około 7 – 10 minut.
Na koniec za pomocą blendera zupę dokładnie miksujemy, aż osiągnie konsystencję gęstego kremu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na wierzchu układamy płatki migdałów oraz zapieczoną grzankę z chleba razowego, którą kroimy w kostkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation