Kuchnia

Kuchnia meksykańska

Ale Meksyk! - Meksykański chlebek kukurydziany

Przepis na chlebek kukurydziany w kuchni mekykańskiej może dziwić, bo przecież kuchnia meksykańska znana jest z tortiili. To ona jest podstawowym składnikiem wielu potraw. Ale w Meksyku bardzo popularny jest też właśnie chlebek kukurydziany. Dodawany jest przede wszystkim jako dodatek do chili con carne. Bardzo dobrze spawdza się także sam w towarzystwie herbatki :). Przepis na chlebek dostaliśmy od szefa kuchni restauracji Blue Cactus w trakcie warsztatów Akademii Blue Cactus.


Porcja dla: 2-3 osób
Czas przygotowania: 5-10 minut
Czas pieczenia: ok. 30 minut

Składniki:
4 jajka
120 g cukru
70 g masła w temperaturze pokojowej
140 g miodu
230 ml mleka
300 g mąki pszennej
70 g mąki kukurydzianej
12 g proszku do pieczenia
30 g kaszki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre.

Następnie łączymy składniki płynne i mokre w jednej misce i mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem.

Gotową masę przekładamy do formy keksowej lub blaszki kwadratowej (ok 20 cm x 20 cm) wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką.

Blaszka wyłożona papierem do pieczenia

Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Chlebek powinien być wilgotny i mieć lekko złocisty kolor.


Na koniec chlebek kukurydziany kroimy na kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation